Tennisracket kopen

Het juiste tennisracket kopen is belangrijk. De kwaliteit en persoonlijkheid van uw racket is volgens professionele tennisspelers bepalend voor het succes in het spel. Ook tennisleraren weten het maar al te goed: ook bij starters op de tennisbaan is het meteen goed zichtbaar of iemand een voor hem of haar geschikt racket gebruikt.

Naast het juiste tennisracket kopen, zijn er ook andere belangrijke elementen om te slagen bij tennis. Dit zijn bijvoorbeeld goede tennisschoenen, een goede conditie en natuurlijk tennisvaardigheden in combinatie met veel oefening. Door het juiste tennisracket te kopen heeft u een factor die u eenvoudig kunt beïnvloeden en deze bepaalt voor een groot deel uw vorderingen, speltechniek en overwinningen.

Tennisracket kopen waar op letten?

Aan welke kenmerken moet een goed tennisracket voldoen? Waar moet u op letten bij het maken van een keuze? Om te beginnen zijn er veel verschillende typen rackets en welke bij iemand past hangt af van welk type speler die persoon is. Bij het maken van de juiste keuze, dient u rekening te houden met de volgende aspecten:

  • gewicht van het tennisracket
  • bladgrootte van het tennisracket
  • zwaartepunt (balanspunt) van het tennisracket
  • type swing van uw slag
  • lengte van het frame van het tennisracket

Gewicht van het tennisracket

Het gemiddelde gewicht van een tennisracket ligt rond de 300 gram. Een vuistregel voor het gewicht van een racket is hoe zwaarder het tennisracket, hoe meer power je hebt als speler. Hoe lichter het racket is, des temeer balgevoel u heeft.tennisracket kopen

Bladgrootte van het tennisracket

De grootte van het blad van een tennisracket wordt berekend aan de hand van de oppervlakte van het snarenbed. Doorgaans wordt dit uitgedrukt in vierkante cm (cm²) of in vierkante inches (inch²). Één vierkante inch (inch²) = 6,45 cm². Een vuistregel voor het bladformaat is dat hoe kleiner uw blad, des te meer balcontrole u heeft, en hoe groter het blad des te meer kracht/power u kunt genereren.

Onderstaande bladformaten zijn verkrijgbaar op de Nederlandse markt:

  • Midsize = klein bladformaat 97 inch² of 625 cm²
  • Midplus = standaard bladformaat tussen 97 – 105 inch² of 626 – 677 cm²
  • Oversize = groot bladformaat tussen 106 – 115 inch² of 678 – 742 cm²
  • Super oversize = zeer groot bladformaat 116 inch² of 742 cm²

Zwaartepunt (balanspunt) van het tennisracket

Een tennisracket kopen met het voor u fijnste balanspunt is een kwestie van persoonlijke voorkeur, smaak en hoe ervaren u bent. Het balanspunt van een racket is het punt waarop het tennisracket in evenwicht is. Aangezien een gemiddeld racket 68 à 69 centimeter lang is, bevindt dit balanspunt zich vaak halverwege de framelengte van een tennisracket. Het balanspunt wordt aangeduid in centimeters, zodat evenwichtige rackets een balanspunt van 34 of 34,5 centimeter zullen hebben.

De grootte van het blad en het gebruikte materiaal van het racket kunnen vanzelfsprekend invloed hebben op het balanspunt. Een racket met het meeste gewicht in het handvat wordt een handvatzwaar tennisracket genoemd. Zit het gewicht meer in het blad, dan noemt men dit een kopzwaar racket.

Bij het kopen van een tennisracket wordt er vaak voor gekozen voor een handvatzwaar racket om flexibeler te kunnen spelen en dicht bij het net meer bewegingsvrijheid te hebben.

Om achterin het veld meer slagkracht te hebben, kan men beter voor een topzwaar tennisracket kiezen. Een tennisracket dat precies in balans is verenigt vanzelfsprekend het beste van deze twee.

Beginnende tennissers wordt bij een tennisracket kiezen aangeraden om een racket te kopen dat precies in balans is, tussen 255 en 283 gram weegt, over een bladformaat beschikt van 600 tot 700 vierkante centimeter en een profielhoogte heeft van ongeveer 25 millimeter.

Top weight tennisrackets
Het pluspunt van dit type tennisracket is dat het meer slagkracht of power genereert. Minpunten zijn niet steeds even duidelijk, maar algemeen wordt aangenomen dat de balcontrole vermindert.

Handle weight tennisrackets
Een tennisracket met het gewicht in ’the handle’ geeft de tennisser meer controle over de bal. Vooral geschikt voor competitie-spelers die van zichzelf uit al meer power aan de bal kunnen meegeven.

  • Balanspunt op 29,0 – 30,9 cm – duidelijk handle weight tennisracket
  • Balanspunt op 31,0 – 32,9 cm – handle weight tennisracket
  • Balanspunt op 33,0 – 34,9 cm – allround tennisracket
  • Balanspunt op 35,0 – 36,9 cm – top weight tennisracket
  • Balanspunt op 37 cm – duidelijk top weight tennisracket

Type swing

Er zijn 3 verschillende soorten swing te onderscheiden bij tennissers:

  • Een lange swing. Deze slag geeft veel controle
  • Gemiddelde swing = allround
  • Korte swing. Deze geeft veel balversnelling mee

Lengte van het tennisracket

De (totale) lengte van het racket wordt uitgedrukt in centimeters en heet de framelengte. De meest voorkomende lengte van de meeste tennisrackets ligt rond de 68,5 à 69 cm. Een langer tennisracket wordt ‘Longbody’ of ‘Stretch tennisracket’ genoemd. Pluspunt van langere tennisrackets is dat je een grotere reikwijdte hebt en meer power, zeker bij het serveren. Minpunt is dat de wendbaarheid en de controle minder is bij een longbody tennisracket.

Dus twee soorten lengten:

  • 68 tot 69 cm is de standaardlengte van een racket
  • Tennisrackets langer dan 69 cm zijn ‘longbody’ tennisrackets

Bij de tennisrackets die u bekijkt, vindt u meer details per racket over de gripmaat, de balans, de power, het snarenpatroon en van welk materiaal de tennisracket is gemaakt. Laat u zich vooral goed informeren voor u tot aankoop overgaat.

Welk tennisracket past bij mij?

Veel verschillende soorten tennisrackets, maar u maakt de keuze! Was u niet al lange tijd op zoek naar een goed racket van hoge kwaliteit en helemaal naar uw wensen en persoonlijke vaardigheden? Zoekt u een kwaliteitsracket voor uw startende zoon of dochter?

Zelfs wanneer u alle gewenste kenmerken al weet, dan nog heeft u heel veel verschillende tennisrackets om uit te kiezen waarbij er heel veel variatie in aanbod is op het gebied van de kleur, het logo, het merk en de vorm. En daarbij gaat het vooral om wat u persoonlijk het prettigst vindt, uw eigen voorkeuren of stijl. En dan hebben we het nog niet eens over de bespanning van het tennisracket gehad.

Weet u al welk tennisracket het best bij u past, dan heeft u alle keuze, maar die keus is helemaal aan u!